Bukele’den Maduro’ya Sürpriz Takas Teklifi: “Siyasi Tutukluları Serbest Bırakın, Vatandaşlarınızı Alın”
El Salvador Liderinden Venezuela’ya Dikkat Çeken Çağrı
El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya dikkat çeken bir tutuklu takası önerisinde bulundu. Bukele, ABD tarafından El Salvador’a sınır dışı edilen 252 Venezuela vatandaşının, Venezuela’daki 252 siyasi tutuklu ile takas edilmesini teklif etti.
“Siyasi Tutuklumuz Yok, Sizinkiler Seçim Hilelerine Karşı Çıktı”
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Bukele, Maduro’ya hitaben şu ifadeleri kullandı:
“Sayın Nicolas Maduro, birçok kez Venezuelalıları geri ve özgür istediğinizi söylediniz. Siyasi tutukluları olan sizlerin aksine, bizim siyasi tutuklularımız yok. Elimizde bulunan tüm Venezuelalılar, ABD’deki Tren de Aragua çetesine yönelik operasyon kapsamında gözaltına alındı.”
Bukele, gözaltındaki kişilerin cinayet, tecavüz gibi ağır suçlardan sabıkalı olduğunu belirtti. Ancak Venezuela’daki siyasi tutukluların, yalnızca Maduro’ya ve seçim usulsüzlüklerine karşı çıktıkları için hapsedildiklerini savundu.
252 Tutukluya Karşı 252 Siyasi Mahkûm Takası Önerisi
El Salvador lideri, insani temellere dayanan bir anlaşma önerdiğini belirterek şunları söyledi:
“Venezuela’da tutulan siyasi tutukluların serbest bırakılması karşılığında, sınır dışı edilen 252 Venezuelalı vatandaşın tamamının ülkelerine geri gönderilmesini öneriyorum.”
Takas Listesinde Dikkat Çeken İsimler
Bukele, takas kapsamında serbest bırakılmasını istediği bazı isimleri de kamuoyuyla paylaştı. Listede şu kişiler öne çıkıyor:
-
Edmundo Gonzalez’in damadı Rafael Tudares
-
Gazeteci Roland Carreo
-
Avukat ve insan hakları aktivisti Rocío San Miguel
-
Siyasi lider Maria Corina Machado’nun annesi Corina Parisca de Machado
-
Arjantin Büyükelçiliğine sığınan dört siyasi lider
Ayrıca Bukele, aralarında Amerikan, Alman, Arjantinli, Fransız ve Ukraynalıların da bulunduğu yaklaşık 50 farklı uyruktan siyasi tutuklunun da bu kapsamda değerlendirilebileceğini kaydetti.
Venezuela Başsavcısı’ndan Sert Tepki
Venezuela cephesinden ilk yanıt, Başsavcı Tarek William Saab’tan geldi. Saab, Bukele’yi eleştirerek, sınır dışı edilen Venezuelalıların hangi suçlardan yargılandığına, avukata erişim haklarının olup olmadığına dair bilgi talep etti.
ABD’den Bukele’ye Destek Mesajı
Bukele’nin önerisine ABD’den destek geldi. Rehinelerden sorumlu özel temsilci Adam Boehler, sosyal medya paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
“Bukele’den Maduro’ya tarihi ve önemli bir mesaj. Suçluları, hukuksuz şekilde tutulanların serbest bırakılması karşılığında Venezuela’ya göndereceğiz. Sayın Bukele, Başkan Trump ile olan ortaklığınız ve liderliğiniz için teşekkür ederiz.”
Gelişmelerin, Venezuela ve El Salvador ilişkilerinin seyrini nasıl etkileyeceği merakla bekleniyor. Taraflardan yeni açıklamalar geldikçe haber güncellenecektir.