• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Zabıt Katibi Nasıl Olunur ?

Zabıt Katibi Nasıl Olunur ?

Katiplik süreci, ilanın yayınlanmasından sonra üç aşamadan oluşan bir süreçtir. Sürecin ilk evresi başvuru, ikincisi uygulama sınavı, üçüncü ve son evresi mülakattır. Şu aşamada sizleri ilgilendiren ilk iki evredir. Bu evrede aklınıza takılabilecek sorulara biraz değinelim;

 

1. Zabıt Katibi Olmak İçin Yaş Sınırı
Arkadaşlar, KPSS’ye girdiğiniz yılın yani 2018 yılının Ocak ayı itibariyle 35 yaşını bitirmemiş olanlar başvuru yapabilir. Yani kısacası 01.01.2018 tarihinde 35 yaşını doldurmamışsanız, KPSS puanınızın geçerli olduğu 2 yıl boyunca yaşınız kaç olursa olsun tüm ilanlara başvuru yapabilirsiniz.
2. Zabıt Katibi Olmak İçin Puan Konusu
Arkadaşlar katipliğe başvuru alt sınırı tüm düzeyler için 70’tir. Bunun altında olanlar başvuru yapamaz. Bununla birlikte bir de 20 katı kuralı vardır. O da şöyledir; adaylardan, merkezi sınavda aldıkları puana göre en yüksek puandan başlayarak her bir komisyon için ilan edilen kadro sayısının 20 katı kadarı, uygulamalı sınava girmeye hak kazanır. Örneğin Sakarya komisyonu 50 kişi alacaksa, sınava en yüksek KPSS puanına sahip 1000 kişi girer.
3. Sertifika Konusu – Zabıt Katibi Olmak İçin Bilgisayar Sertifikası Şart mı ?
Arkadaşlar, fakülte veya yüksekokulların bilgisayar bölümü, adalet meslek yüksekokulları, meslek yüksekokullarının adalet bölümü, adalet önlisans programı, adalet meslek lisesi veya diğer lise ya da dengi okulların ticaret veya bilgisayar bölümlerinden MEZUN olanlar, açık veya örgün öğretim farketmeksizin sertifikadan muaf tutulurlar. (Dikkat; buradaki ayrım MEZUN olma şartı. Bu bölümlerden birinden mezunsanız, sertifikadan muafsınız. Ancak bu bölümlerden birinden MEZUN değilseniz, siz de bir alt paragrafta belirtilen şartlara tabisiniz.)
Not: İcra katipliğinde yukarıdaki sayılanlardan faydalanıp, sertifikadan muaf olmak için; hem ÖRGÜN hem MEZUN olma şartı vardır. AÖF kabul edilmiyor. Bu şartları taşımıyorsanız, yine bir alt paragraftaki şartlara tabisiniz.)
Yukarıda sayılanlar dışında, örgün olmak kaydıyla, en az lise veya dengi okul mezunu olup, daktilo ya da bilgisayar dersini başarıyla tamamladığını belgeleerden (transkript) veya en son başvuru tarihi itibariyle Millî Eğitim Bakanlığınca onaylı veya kamu kurum ve kuruluşlarınca düzenlenen kurslar sonucu verilen daktilo ya da bilgisayar sertifikasına sahip olanlardan ayrıca bir sertifika istenmez.
Burada bir iki noktaya daha değineyim; örneğin lisans okuyorsunuz ve mezun değilseniz; bilgisayar dersini geçtiğinizi gösterir transkript yine geçerli olur. Ve ayrıca transkript ile mezuniyet düzeyinizin denk olması gerekmiyor. Lise mezunu biri lisans transkriptiyle, lisans mezunu biri lise traskriptiyle başvuru yapabilir.
4. Zabıt Katibi Adayı Mezuniyet Konusu
Arkadaşlar, katipliğe başvuracak aday hangi düzey KPSS’ye girdiyse o düzeyin diploması ile başvuru yapmak durumundadır. Aday ortaöğretim/önlisans KPSS’ye girip, lisans okuyor durumdaysa, ortaöğretim/önlisans diplomaları lisans okuduğu okulun öğrenci işlerinde olacağı için, o diplomanın fotokopisinin aslı gibidir yapılmış hali ile başvuru yapılabilir. Normalde bu durumda öğrenci belgesinin pekala kabul görmesi gerekiyor ancak edilmiyor. Bazı komisyonların durumu izah edenlerinkini daha önce kabul ettiklerini hatırlatayım ancak istisnai durumlardır, bir hak iddia edecek konuma getirmez sizleri, aklınızda bulunsun.
5. Zabıt Katipliği Uygulama Sınavı
Arkadaşlar sınavda bakanlığın sınavdan 1 hafta önce yayınlayacağı metinlerden sorumlu tutulacaksınız. Genelde 80-100 arası metin yayınlanır. Uygulamalı sınavda başarılı olanlardan, sınav birimince doğru olarak kabul edilen kelime sayısı esas alınmak ve 3 dakikada en az 90 net çıkarmak kaydıyla, en fazla net çıkaran adaydan başlanarak atanmak istenilen komisyon için ilan edilen kadronun 3 katı kadar aday mülakata girmeye hak kazanır. Örneğin yine Sakarya komisyonu 50 kişi alacaksa, en fazla net çıkaran 150 kişi mülakata kalır. Sınava ileride aksi söylenmediği sürece F veya Q klavye ile girilebilir, tercih başvuru aşamasında adaya bırakılır. Bunun haricinde bazı komisyonlar sınavı imlalı yaparken, bazıları imlasız yapabilir, inisiyatif tamamen komisyona aittir. (İcra katipliği uygulama sınavı yönetmelik gereği tüm komisyonlarda imlasızdır.) Ve ayrıca sınav kağıttan veya ekrandan olabilir veya her ikisinden de olup tercih adaya bırakılabilir. Burada da inisiyatif komisyona aittir.
Zabıt Katipliği Uygulama (Klavye) Sınavına Kendi Klavyemle Katılabilir miyim ?
Sınava şahsi klavyenizle katılamazsınız.
Yukarıda bahsettiklerim adliye zabıt katipliği ve kısmen icra katipliği içindir. Diğer katipliklerle (cezaevi, yargıtay, danıştay) aralarında şartlar ve süreçler olarak ufak farklılıklar bulunur.
Enver KASAPÇI

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

1 Yorum

  1. bilgisayar sertifikasını illa halk eğitimden mi almamız gerekiyor yani şuanda özel kurs veren e devlet onaylı özel üniversitelerden alsak geçerli olur mu ?

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

+ AdaletMedya İnstagram Hesabımızı Takip Edin
ads