• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
2023 Yılı Yargı Misyonu

2023 Yılı Yargı Misyonu

Güven Veren ve Erişebilir Bir Adalet Sistemi;

Türkiye Cumhuriyeti hukuk devletinin güçlendirilmesi, hak ve özgürlüklerinden korunup geliştirilmesi, etkin bir adalet sisteminin oluşturulmasına yönelik faaliyetlerini yargı reformu stratejisi ile taçlandırıyor.


Ceza infazında Elektronik İnceleme;
Şiddet içermeyen bazı suçlardan hükümlü yaşlı, hamile ve çocukların cezalarının infazı, elektronik izleme merkezi aracılığı ile evde gerçekleştirilecektir.

Uzaktan İfade ve Beyan Alma;
Video konferans yoluyla ifade ve beyan alınmasını mümkün kılan SEGBİS sistemi adliye bulunmayan ilçelerde ve büyük havalimanlarında da kurulacak.

Etkin ve Verimli İşleyiş;
Yargıda Performans Ölçüm ve Takip Merkezi ile Performans Esaslı İzleme Sistemi kurularak yargının işleyişi daha etkin hale getirilecek.

Hukuk Eğitiminde Yeni Model;
Hukuk Fakülteleri için oluşturulacak yeni eğitim modeli sayesinde insan kaynağının nitelik ve niceliğinin artırılmasına yönelik önemli bir adım atılacak.

Tutuklama Tedbirini Düzenleme;
Tutuklamanın istisnai bir tedbir olduğu dikkate alınarak mevzuat değişikliği yapılacak, soruşturma ve kovuşturma aşamaları için tutukluluk süresi ayrı ayrı düzenlenecek.

Kadın Haklarına Etkin Koruma;
Sistemin öncelikli konularından biri olmaya devam edecek, kadın haklarının daha etkili korunmasını sağlayan uygulamalar geliştirilecek.

İstihdamda Kadın Erkek Eşitliği;
Yargıda görev yapın kadınların sayısındaki artışı sürdürmek amacı ile hakim, savcı ve personel alımında kadın erkek eşitliği ilkesi gözetilmeye devam edecektir.

Yaygın Adli Görüşme Odaları;
Başta çocuklar olmak üzere tüm kırılgan grupların uzmanlar eşliğinde ifade vermelerini mümkün kılarak yeni mağduriyetler yaşanmasının önüne geçin Adli görüşme odaları ülke genelinde yaygınlaştırılacaktır.

Engelli ve Yaşlı Dostu Uygulamalar;
Engelliler ve yaşlıların adalet hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak için özel uygulamalar hayata geçirilecek.

Tanıklığa Özgü Uygulamalar;
Tanık bekleme odaları gibi uygulamalarla adliyelerde tanıkların herhangi bir mağduriyet yaşamalarının önüne geçilecek.

Hakim ve Savcılara Coğrafi Teminat;
Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının geliştirilmesi için coğrafi teminat sistemi geliştirilecek, bu sistem sayesinde belirli bir kademedeki hakim ve savcıların görev yerleri istekleri olmaksızın değiştirilmeyecektir.

Hakim ve Savcı Yardımcılığı;
Yargı sistemine hakim ve savcı yardımcılığı müessesi kazandırılarak yargı süreçlerinin etkinliği artırılacaktır.

Hukuk ve Ceza Hakimliğinde İhtisaslaşma;
Hakimlerin hukuk ve ceza hakimi olarak ihtisaslaşmaları sağlanarak adalet sistemindeki uzmanlaşma güçlendirilecektir.

Yargı Kanallarında Şeffaflık;
Adaletin şeffaf işleyişini sağlama ve kamuoyunu doğru bilgilendirme ilkeleri doğrultusunda kişisel verilerin korunması kaydıyla mahkeme kararlarının yayımlanmasına başlanacaktır.

İnsan Hakları Eylem Planı;
İnsan odaklı anlayış ile hak ve özgürlükleri koruyup geliştirme ilkesinin bi yansıması olarak yeni bir insan hakları eylem planı hazırlanacaktır.

Güçlü Adli Yardım Sistemi;
Mali olanakları yetersiz vatandaşlara halihazırda sunulan hizmetlerin kapsamı genişletilerek adli yardım sistemi güçlendirilecektir.

Yargıda Hedef Süre;
Yargıda hedef süre uygulaması yakından takip edilmeye devam edilecek , makul sürede yargılanma hakkının etkin korunmasına yönelik mekanizmalar hayata geçirilecek.

İfade Özgürlüğü;
İfade özgürlüğüne ilişkin mevzuat ve uygulama analiz edilerek bireylerin hak ve özgürlük alanlarını daha da genişletecek düzenlemeler yapılacak, ilgili davalarda kanun yolu güvencesi artırılarak kararların Yargıtay tarafından da incelenmesi sağlanacak.

Uyuşmazlıklarda Uzlaştırıcı Çözümler:
Yargı süreçlerinin daha az masrafla ve daha kısa sürede sonuçlanmasını sağlayan arabuluculuk gibi dostane çözüm yöntemlei yaygınlaştırılarak toplumdaki uzlaşma kültürü geliştirilecek.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

+ AdaletMedya İnstagram Hesabımızı Takip Edin
ads