• DOLAR
    $1.987,9700
  • EURO
    $0,5693
  • ALTIN
    $32.101,5700
  • BIST
    $117,3400
WhatsApp’ın Yeni Gizlilik Sözleşmesi Ne Anlama Geliyor?

WhatsApp’ın Yeni Gizlilik Sözleşmesi Ne Anlama Geliyor?

WhatsApp gizlilik ilkelerini 4 Ocak 2021 tarihinde uygulamayı açtığımızda gönderdiği bildirim ile yeniledi. 8 Şubat’tan itibaren geçerli olacak koşullar ile bu uygulamayı kullananların verileri Facebook Şirketi ile paylaşılacak. Bu düzenlemeyi kabul etmeyenler 8 Şubat 2021′den itibaren WhatsApp uygulamasını kullanamayacak, ancak belirtmek gerekir ki bu düzenleme Avrupa birliği ülkeleri için geçerli değilken bizim ülkemiz için zorunlu. Yapılacak olan sözleşme değişikliklerine bu linkten ulaşabilirsiniz.

Bahse konu veriler neler?

-Hesap Bilgileri,
Mesajlar ve Resimler,
Bağlantılar,
-Durum Bilgisi,
-İşlem ve Ödeme Verileri,
-Müşteri Desteği ve Diğer İletişimler,
-Kullanım ve Kayıt Bilgileri,
-Cihaz ve Bağlantı Bilgileri,
Konum Bilgileri,
Çerezler,
-Başkalarının Sizin Hakkınızda Sağladığı Bilgiler,
-Kullanıcı Şikayetleri,
-WhatsApp’taki İşletmeler,
-Üçüncü Taraf Hizmet Sağlayıcıları,
Üçüncü Taraf Hizmetleri.

Konuyu kısaca özetlemek gerekirse bu zamana kadar bahse konu tüm bu veriler Facebook şirketi tarafından depolanabilirken, yeni sözleşme ile tüm bu veriler legal bir şekilde işlenebilecek ve kullanılabilecek. Daha net ifade etmek gerekirse, ileride WhatsApp görüşmelerimiz Mahkemelerde, İş başvurularımızda, Yurtdışında bulunan okullara kabullerde, Vize başvurularında dahi “Yasal Olarak” karşımıza çıkabilir. Bu verilerin sadece WhatsApp ve Facebook ile paylaşılmayacağını hatırlatmakta fayda var. Tüm bu veriler Facebook Şirketler topluluğu bünyesinde bulunan her bir şirketle ve ayrıca üçüncü taraf şirketlerle paylaşılabilecek. Aslında kabul etmiş olduğunuz bu sözleşme ile Facebook şirketine tüm bu verileri kullanmasısatması ve bunun üzerinden para kazanması için de izin vermiş olacaksınız.

WhatsApp’ın Yeni Gizlilik Sözleşmesinin Hukuki Boyutunu İnceleyecek Olursak

Avrupa Birliğindeki ilgili mevzuatta kişisel verilerin işlenmesiaktarılmasısaklanma süresikullanılma amacı ve imha politikasına dair koşullar oldukça net bir düzenlemeye sahip. Benzer düzenlemeler bizim mevzuatımızda da mevcut. Öncelikle kişisel verilerin işlenmesi için açık rıza verilmesi zorunlu olup bu durum Anayasamızın 20. Maddesinde ve Kişisel Verilerin Korunması Kanunu 5. Maddesinde açıkça düzenlenmiştir. Ancak WhatsApp uygulamasının istemiş olduğu bu onayın hukuken açık bir rıza olup olmadığı tartışmalı bir konudur. Şöyle ki;

1- WhatsApp uygulamayı kullanmak için başka bir seçim hakkını size sunmuyor.

2- Kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkûmiyeti gibi veriler KVKK kapsamında “özel nitelikli kişisel veri“lerdir ve her biri için ayrı ayrı rıza alınması zorunludur. WhatsApp ise tüm bunlar için tek seferde rıza verilmesini istemektedir.

3- KVKK kapsamında açık rızanın verilebilmesi için sözleşmede kişisel verilerin nasıl işleneceği, yurtdışına aktarım usulleri, saklanma süresi, kullanılma amacı ve imhasına dair net ve tatmin edici bilgilerin bulunması gerekir. WhatsApp ise bu bilgilere yer vermediği gibi “…..herhangi bir iştirakimize serbest bir şekilde devredilebilir…..” tüm bu süreçlerin de şirket tarafından serbestçe yapılabileceğini belirtiyor.

Sosyal Medya Yasası kapsamında Facebook şirketinin en az 1 kişiyi Türkiye’de temsilci olarak belirlemesi gerekiyor. Ancak gelinen son noktada Facebook bu yasaya uymayacağını ve temsilci atamayacağını belirtti.

Tüm bu koşulları göz önünde bulundurduğumuzda Facebook Şirketi;

1- Türkiye’de bulunan mevzuata uymayacağını ve hukuki düzenlemeleri dikkate almadığını,

2- Türkiye’de bulunan kullanıcılarını adeta WhatsApp’ı kullanmak zorundasınız ve biz nasıl istiyorsak o şekilde kullanmak zorundasınız şeklinde yaptırımda bulunacağını,

3- Avrupa Birliğinin koymuş olduğu kurallara uyacağını ancak bizim ülkemizde bulunan herhangi bir kurala uymayacağını ve yine de kullanıcıların onu kullanacağını düşündüklerini,

Yaptıkları bu hamle ile bize göstermiş oldular. Artık karar biz kullanıcıların. Gerçekten WhatsApp kullanmak zorunda mıyız?

Av. Ömer Faruk Erdoğan

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

+ AdaletMedya İnstagram Hesabımızı Takip Edin
ads
– Resmi Twitter Hesabımız