• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Av. Sevinç POLAT
Av. Sevinç  POLAT
gizlimail@adaletmedyaa.net
Şirket Evlilikleri (Mergers)
  • 14 Temmuz 2019 Pazar
  • 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
  • +
  • -

Türk Ticaret Kanunu’nda şirket birleşmesi, iki veya daha fazla ticaret şirketinin birbirleriyle birleşerek yeni bir ticaret şirketi kurmaları veya bir yahut daha fazla ticaret şirketinin mevcut diğer bir ticaret şirketine katılması olarak tanımlanmıştır.

Ticaret şirketlerinin birleşme nedenleri; şirketler arasındaki rekabetin ortadan kaldırılması, birbirini tamamlayan işlerle uğraşan işletmelerde girdi akışının kolaylaştırılması ve sermaye sağlanmasıdır.

Globalleşme olgusunun varlığı, teknolojinin gelişmesi, buna bağlı olarak yeni faaliyet sahalarının ortaya çıkması, işletmelerin de kendilerini revize etme ihtiyacını doğurmuştur. Şirketler kendi içlerinde değişime giderken bir taraftan da piyasada şirket evliliği olarak nitelendirilen şirket birleşmesi yoluna gitmektedirler.

Birleşmeler şirketlerin; maliyet, sermaye, pazarlara ulaşım imkanları ve teşebbüs riskleri yönünden paylaşıma giderek büyümelerini sağlamaktadır. Uluslararası rekabet koşullarında, işletmelerin piyasa değerinin maksimize etme ve sürdürebilme hedeflerine ulaşmaları çok daha önemli hale gelmiştir.

Şirketler organik büyüme ile sağlayamayacakları hedefleri inorganik diğer bir deyişle satın alma ve devralma ile gerçekleştirme yoluna gitmektedirler. Organik büyümede karşılaşılan bir takım kısıtlamaları aşmanın yolu da satın alma ve devralmadan geçebilir.Bu kısıtlamaların üstesinden gelebilmek birleşme ve satın alma M&A (Merger And Acquisition) ile sağlanabilmektedir.

Şirket birleşme ve devralmalarında temel ilke tarafların ortak faydalarının maksimize edilmesidir. Birleşme sonucu ulaşılan ekonomik güç,ekonomik varlıkların tek tek toplamından daha büyük olmakta,yani tek tek işletmelerin üretim,yatırım ve pazarlama güçlerinden daha büyük bir değere ulaşılmaktadır. Birleşme İle kaynaklar biraraya gelmekte,aktif varlıkların kontrolü kolaylaşmakta, ayrıca üretim girdilerine yönelik kaynaklarda birleşerek firma pazarda daha güçlü bir yapı elde etmektedir. Bütün bu faktörler birleşme ile oluşan yeni yapılanmanın pazarda verimli bir şekilde rekabet etmesinin yolunu açacaktır.

Şirket birleşme ve devralmaları hukuki boyutu açısından ticaret hukukunun dikkatle gerçekleştirilmesi gereken hususlarındandır. Sözleşmelerin hazırlanmasından devir işlemlerinin gerçekleştirilmesine kadar birçok detaylı işlemi içinde barındırır.. İleride yaşanabilecek olan problemlerin ya da menfaat kayıplarının önüne geçilebilmesi için sürecin tasarlanması profesyonel bir yaklaşım gerektirmektedir.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

AdaletMedya İnstagram Hesabımız
ads