Savunma Sanayii Başkanlığı’nda eskiden proje müdürü olarak görev yapan Yusuf Hakan Özbilgin’in, özel bilgileri yurt dışı merkezli firmalara sızdırdığı öğrenildi.
Savunma Sanayii Başkanlığı ile Milli İstihbarat Teşkilatı, 1 yıl boyunca sürdürdüğü çalışmalardan sonuç aldı.
Yapılan operasyonla birlikte Savunma Sanayii Başkanlığı’nda kurulan casusluk ve rüşvet şebekesi çökertildi.
Şebekenin başındaki ismin ise, Savunma Sanayii Başkanlığı’nda daha önce proje müdürü olarak görev yapan Yusuf Hakan Özbilgin olduğu ortaya çıktı.
Yusuf Hakan Özbilgin, 2018 yılında İnsansız ve Akıllı Sistemler Dairesi Proje Müdürlüğü görevini yürüttü.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık ve Organize Suçlar Soruşturma Bürosu’nca yürütülen soruşturma kapsamında Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün de desteğiyle operasyon düzenlendi. Kurum çalışanları ile çıkar ilişkisinde bulundukları şirket temsilcilerinden oluşan 6 kişi gözaltına alındı.
Özbilgin ile bağlantılı 6 kişi daha gözaltında.
Gözaltına alınan isimler arasında Özbilgin haricinde bilgileri sızdıran firma sahibi Mustafa Sırrı Akın, firma çalışanı Emre Özlük, müşavirlik firması sahibi Emre Alp Durmaz ile firma çalışanları Süleyman Çelikoğlu ve Tuğba Kent de bulunuyor.
Sorguya alınan casusluk çetesinin yurt dışı merkezli firmalarla bağlantıları tespit edildi.
Yapılan incelemelerin ardından Savunma Sanayii Başkanlığı’nın projelerinden ihale bilgilerinin, yabancı şirketlerin temsilcilerine para karşılığında satıldığı ortaya çıktı.
İhale bilgilerinin yanı sıra, bazı kilit projelerin kritik bilgilerini de ele geçiren casusluk ve rüşvet çetesi, bu bilgileri de satarak yüklü miktarda para aldı.
Yusuf Hakan Özbilgin’in evinden 5 milyon euro çıkarken gözaltına alınan diğer şüphelilerin evinden de yüklü miktarda döviz çıktı.
Operasyon MİT’in dikkatiyle başladı.
Savunma sanayiine yönelik koruyucu istihbarat çalışmaları yapan MİT, ihaleye fesat karıştırıldığını tespit etti.
Ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma için düğmeye bastı.
Soruşturma boyunca, MİT, Emniyet ve Savunma Sanayii Başkanlığı koordineli bir şekilde hareket etti.
Takipler, 1 yıl boyunca fiziki ve teknik olarak devam etti.
Yabancı firmaların temsilciliğini yapan kişilere gizli kalması gereken bilgilerin para karşılığında satıldığının tespit edilmesi üzerine operasyon düzenlendi.
Yabancı firmaların, Türkiye’nin savunma sanayiindeki başarılı projelerinin ele geçirilmesi için Türkiye’deki temsilcilerine de yüklü miktarda para gönderdiği biliniyor.
Türkiyedeki uzantılarıda vardır.Sözüm ona haramzadelerle bağlantısı olanlar bu şerefsiźliğin sahipleri sözüm ona milli görünnen naylon faturacı ve rüşvetçi kim varsa hepsinin kökü kazılmalı. İşin bir tek dışı değil içine bakılmalı ve rüşvet verip haksız kazanç alanları ömür boyu ticaretten men etmeli. Küçük kepengini ssiftahsız kapatan esnaf için. Adalet olmalı hak yerini bulmalı.