• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Cumhuriyet Savcısı Mehmet Aykut CİHANGİR
Cumhuriyet Savcısı Mehmet Aykut  CİHANGİR
gizli-maildir@adaletmedya.net
Milli Tarih Bilinci ve Eğitimimiz Üzerine
  • 25 Ocak 2023 Çarşamba
  • 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
  • +
  • -

Devletin üç unsuru vardır. Millet, ülke ve egemenlik. Milletleri meydana getiren üç temel unsur vardır. Ortak dil, kültür ve tarih bilinci. Aynı şeylere sevinen ve üzülen, kederde ve sevinçte bir olan toplumlara millet diyoruz.

Ortak bir geçmişe ve tarihi mirasa sahip olma bilinci milletlerin hafızasıdır. İnsanda beyin ve hafıza neyse tarih bilinci de odur. Geçmişi olmayan, geçmişinden ders almayan toplumların yaşadığı zamanı anlaması ve geleceğini inşa etmesi mümkün değildir.

Milletlerin tarihi onların hafızasıdır. Tarihi olmayan milletler, köksüz ağaca; tarih bilinci olmayan milletler hafızasını kaybetmiş insana benzer. Ağaç nasıl köklerinden beslenirse milletler de tarihinden beslenirler. Hafızasını yitiren insan nasıl olayları tam idrak edemez, ilişkilerini tayin edemezse tarih bilinci olmayan, tarihinden kopmuş olan milletler de ilişkilerini doğru tayin edemez.

Eğitim millî olmalıdır ve bu milli eğitimin en temel amaç ve hedeflerinden birisi nesillere tarih bilgisi ve milli tarih bilinci kazandırmaktır.

Tarih; geçmişte yaşanılan olayları yer, zaman, kişi ve durum gibi yönlerden inceleyen sosyal bir bilimdir.

Bilgi olmadan sağlıklı bilinç olmaz.
O nedenle birincisi aydınlarımızın ve nesillerimizin öncelikle efradını câmî, ağyârını mâni derin bir tarih bilgisine sahip olması gerekir.

Ülkede yaşayan herkes merkezden çevreye doğru bu konuda bilgili olmalıdır.
Türk Tarihi, İslam Tarihi, Doğu ve Batı Tarihi, Medeniyetler Tarihi, Düşünce ve İdeolojiler Tarihi, Dünya Tarihi konularında kapsayıcı eğitimler verilmelidir. Ayrıca aydınlarımızın bu konuda derin okumalar yaparak kendilerini ayrıca geliştirmesi gerekir.

İkincisi, milli tarih bilincidir. Millet olmayı sağlayan önemli bir etken bu bilinçtir.
Bilinç, bir konuda edinilen doğru bilgi üzerine inşa edilen, duygu, düşünce, tutum ve davranışlarımızı şekillendiren en önemli yanımızdır.

Milli tarih bilinci, tarihimizden aldığımız bilgi ve güçle bizi bir arada tutan çimentomuzdur. Milli tarih bilinci, geçmişin sadece olumlu yanlarına odaklanmak değildir; tarihten ders çıkararak zamana bir nefes üfleme irade ve kararlılığıdır.

Bu bilinçle;
Olumlu ve güzel yanlarımızdan güç alarak özgüven kazanmak ve geleceğe daha emin adımlarla yürümektir.
Olumsuz ve kötü yanlarımızdan da ders ve ibret alarak bunları düzelterek tedbirli ve temkinli olmaktır.

Milli tarih bilincine sahip milletler zamanı daha iyi anlar, geleceğe daha emin adımlarla ilerler. Bu nedenle önce ailede, sonra eğitim sisteminde nesillerimize sağlam bir milli tarih bilinci verilmesi elzemdir.
*


Türk tarihi İskit ve Sakalardan başlarsak en az 5000 yıllık bir tarihtir.
Dünyadaki resmî ve yazılı kaynaklar üzerinden başlarsak en az 2000 yılı aşkın bir tarihtir.
Türk Silahlı Kuvvetlerimizin şeref övüncü Kara Kuvvetleri Komutanlığı armasında Milâttan Önce 209 yazar. Metehanın kurduğu ve tüm dünyaya öğrettiğimiz 10lu sistemle ilk düzenli ordudur ve hala arslanlar gibi tarih ve destan yazmaya devam etmektedir.

2229 yıllık resmî ve yazılı tarihimizle 16 Büyük Türk Devletimizle biz olmadan Dünya tarihi yazılamaz ve okunamaz. Avrupadaki Kavimler Göçü, Batı Roma ve Doğu Romanın yıkılışı, dünya efsanelerinden Çin Seddinin yapılışı ilk çağın ve orta çağın kapanışı Türkler sayesindedir.

Türkiye Cumhuriyeti Devletimiz 29 Ekim 1923 tarihinde kuruldu ve inşallah ilelebet payidar olacaktır. 16 Büyük Türk Devletiyle adını Dünya tarihine yazdıran büyük bir millet ve medeniyetiz. Milli tarih bilincimizle geçmişe bakıyor, başarılarımızdan güç, hatalarımızdan ders alarak şu zamanı daha iyi idrak ediyor ve geleceği daha iyi inşa ediyoruz.

Bağımsızlık ve özgürlük Necip Milletimizin asil karakteridir; asla esaret kabul etmez vicdanımız.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

AdaletMedya İnstagram Hesabımız
ads