Bilişim Suçları ve Tespiti |
Bilişim suçları; 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 243-245. Maddeleri arasında ,Bilişim sistemine girme suçu (TCK m.243),Sistemi Engelleme, Bozma, Erişilmez Kılma, Verileri Yok Etme veya Değiştirme Suçu (TCK m.244),Banka veya kredi kartının kötüye kullanılması suçu (TCK m.245) ,Yasak cihaz veya program kullanma suçu (TCK m.245/a) olarak düzenlemiştir.
Güncel Bilişim suçları kapsamında ; E-mail adresinin çalınması,Kredi kartı bilgilerinin ele geçirilmesi,Sahte evraklar düzenlemek,Yetkisiz Erişim ve Dinleme, Bilgisayar Sabotajı,Bilgisayar Yoluyla Dolandırıcılık,Kanunla Korunmuş Bir Yazılımın İzinsiz Kullanımı,Her türlü telif hakkı bulunan yayın ve içeriklerin kopyalanması ve dağıtılması,Yasadışı pornografik yayınlar olarak, Kişisel bilgiler çalmak,Rahatsızlık Verme,Korkutma veya Hakaret,Uyuşturucu Kaçakçılığı, Siber Terörizm,ele alır.
Son yıllarda karşımıza çıkan özellikle ticari kuruluşların; sistemlerine yapılan siber saldırılar oldukça artmış durumdadır. Maalesef halen daha bir takım şirketler, yeterli güvenlik tedbirleri almadığı gibi , şirket personellerinin de bilinçlendirmemektedirler. Kişi ve ya Kişilerce İzinsiz olarak şirket içi bilgilere ulaşmak için kullanılan sistemlere girmek, bulunan veriyi silme, kopyalama, ya da değiştirmek bilişim suçları kapsamında değerlendirilmektedir. Suçun failli tarafından elde edilen bilgiler için şirket yetkililerinden para talep edilerek çıkar elde etmeyi amaç edinmişlerdir. Fakat zaman zaman gerçekleştirilen saldırılar neticesinde uğranılan zarar telafi edilememektedir.
Mağdur kişi/ tüzel kişilerin ilk olarak siber saldırıyı ve zararının tespiti ile sonuçlarını savcılığa ya da kolluk kuvvetlerine suç duyurusunda bulunarak şüpheliler hakkında adli sürecin başlatılması sağlanmalıdır. Bilişim suçları zamanaşımına tabi olup 8 yıldır.
Faillerin IP denilen Internet’te her bilgisayarın bir IP (Internet Protokol) adreslerinin tespit edilerek IP adresinin internet sağlayıcısından ya da internet servis sağlayıcısı bilgilerin toplandığı BTK dan sorgulanarak faile ait kişisel bilgilere ulaşılabilmektedir bilgisayar ve kullanıcın kimlik bilgisine ulaşılmaya çalışılmaktadır. Fakat suçun işlendiğine dair kesin delil olarak IP adresi tek başına değerlendirememelidir. Soruşturma aşamasında Cumhuriyet Savcıları kovuşturma aşamasında mahkemeler bu bilgilere ulaşabilmektedirler.
Bilişim Suçları davaları teknik bilgi gerektirdiğinden, alınan bilirkişi raporlarının yeterli ve eksiksiz olması gerekmektedir. Raporlarda yapılacak tespit ve sonuçlandırma her ihtimali göz önünde tutarak değerlendirilmeli gerektiği takdir de birden çok uzman görüşü alınmalıdır.