Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Yargıtay’dan Emsal Nafaka Kararı: “Döviz Değil, Türk Lirası Olarak Ödensin”

Yargıtay, süresiz ve şartsız taahhüt edilen dövizle nafakanın, 18 yılın sonunda tarafların durumlarına bakarak uyarlanmasına karar verdi.

Yargıtay, süresiz ve şartsız taahhüt edilen dövizle nafakanın, 18 yılın

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, nafaka davalarına yönelik emsal niteliğinde bir karara imza attı. Karara göre, süresiz ve şartsız olarak döviz cinsinden ödenmesine hükmedilen yoksulluk nafakası, tarafların ekonomik ve sosyal koşullarında meydana gelen değişiklikler dikkate alınarak Türk lirasına çevrilebilecek.

18 Yıl Sonra Talep Edilen Uyarlama Kabul Edildi

Bursa’da açılan davada, davacı vekili, müvekkilinin 18 yıl önce boşandığı eşine aylık 1500 dolar yoksulluk nafakası ödediğini belirterek, müvekkilinin ekonomik durumunun ciddi şekilde kötüleştiğini ifade etti. Nafakanın tamamen kaldırılması ya da aylık 850 TL’ye düşürülmesi talebiyle mahkemeye başvuruldu.

Mahkeme: Döviz Değil, Türk Lirası Olarak Ödensin

İlk derece mahkemesi, döviz kuru ve ekonomik koşulları göz önünde bulundurarak nafakanın 1000 dolar olarak yeniden belirlenmesine karar verdi. Ancak bu karara karşı çıkan davalı vekili, kararı istinafa taşıdı. Bursa Bölge Adliye Mahkemesi, davacının maaşının Türk lirası cinsinden olduğunu ve döviz kurundaki artışın mağduriyete neden olabileceğini belirterek nafakanın Türk lirası olarak ödenmesine hükmetti. Mahkeme, aylık yoksulluk nafakasının 2 bin 500 TL olarak yeniden düzenlenmesine karar verdi.

Yargıtay Kararı Onadı

Dosya Yargıtay’a taşındı ve Hukuk Genel Kurulu, Bölge Adliye Mahkemesi’nin kararını onadı. Onama gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:

“Süresiz ve şartsız döviz cinsinden taahhüt edilen yoksulluk nafakasının, 18 yıllık sürecin sonunda tarafların ekonomik ve sosyal durumları dikkate alınarak Türk lirasına uyarlanması hukuka uygundur.”

Cem Yılmaz Örneği: Nafaka Tartışmaları Gündemde

Benzer bir nafaka davası ünlü komedyen Cem Yılmaz’ın da gündemindeydi. Yılmaz, 2013’te boşandığı eski eşi Ahu Yağtu’ya, oğlu Kemal için aylık 10 bin dolar nafaka ödüyordu. Kur artışı nedeniyle bu tutarın Türk lirasına çevrilmesini isteyen Yılmaz, nafakanın 40 bin TL’ye düşürülmesi talebiyle dava açmıştı.

Ancak Ahu Yağtu, çocuğun artan eğitim ve yaşam giderlerini gerekçe göstererek talebin reddini istemişti. İlk derece mahkemesi, Yılmaz’ın talebini kısmen kabul ederek nafakanın döviz cinsinden değil, 70 bin TL olarak ödenmesine karar vermişti. Ancak İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, yerel mahkeme kararını bozmuş ve nafakanın yine 10 bin dolar olarak ödenmesine hükmetmişti.