Adana’da tıp tarihinde bir ilke imza atıldı. Avrupa ve Türkiye’de ilk kez uygulanan yapay zekâ destekli robotik kalça protezi ameliyatı, 65 yaşındaki Necla Özkan’a başarıyla yapıldı. Gelişmiş robotik cerrahi asistanı ROSA’nın kullanıldığı operasyon sonrası hasta, ameliyattan sadece üç saat sonra ayağa kalktı.
Yıllardır Çektiği Ağrılardan 3 Saatte Kurtuldu
Kayseri’de yaşayan 65 yaşındaki Necla Özkan, kalça ekleminde yaşadığı ciddi ağrılar nedeniyle yıllarca çeşitli hastanelere başvurdu. Son çare olarak Prof. Dr. Emre Toğrul’a başvuran Özkan’a kalça protezi ameliyatı önerildi. Özkan, operasyonun robotik cerrahi ile yapılacağını öğrendiğinde şaşkınlığını gizleyemedi. Ameliyat sonrası ilk izlenimlerini şöyle anlattı:
“Protez ameliyatının robotla yapılacağını duyduğumda çok şaşırdım ama doktorumuzun anlattıkları beni ikna etti. Operasyondan üç saat sonra ayağa kalktım. Ağrısız yürüyebildiğim an çocuk gibi sevindim.”

Karatay: “ROSA ile Hata Payı Minimuma İniyor”
Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Emre Toğrul, kullanılan teknolojinin ayrıntılarını paylaştı. Hastada halk arasında kireçlenme olarak bilinen ileri düzey kalça sorunları olduğunu belirten Toğrul, şu bilgileri verdi:
“Kalça protezini, ROSA adlı robotik cerrahi asistanı ile ‘direkt anterior’ yöntemle yerleştirdik. ROSA, cerrahın ameliyat sırasında kullandığı aletlere fiziksel olarak bağlanıyor ve işlem esnasında görüntüleme, ölçüm ve projeksiyon desteği sağlıyor. Sistem, binlerce ameliyat verisi üzerinden yapay zekâ ile karar destek sunuyor. Bu da cerrahın daha güvenli, kişiye özel ve hatasız işlem yapmasını sağlıyor.”

3 Saatte Ayağa Kalkış, Günlerce Fark
Robot destekli bu yeni yöntem sayesinde hastaların iyileşme süreci klasik yöntemlere göre çok daha hızlı ilerliyor. Prof. Dr. Toğrul, “Konvansiyonel ameliyatlarda iyileşme haftalar sürebilirken, ROSA ile yapılan operasyonda hastamız üç saat içinde ayağa kalktı. Gündelik yaşama dönüş süresi ciddi şekilde kısalıyor”

“Gelecekte Her Ameliyat Robotik Olabilir”
ROSA’nın Avrupa ve Türkiye’de ilk kez Adana’da kullanılmasının önemine dikkat çeken Toğrul, sağlık alanında yapay zekâ destekli robotik teknolojilerin hızla yayılacağını söyledi:
“Bu teknolojinin merkezinin Adana olması bizi gururlandırıyor. Yapay zekâ, sağlık hizmetlerinde yeni bir çağ başlatıyor. Muhtemelen yıllar içerisinde tüm ameliyatlar robotik destekle yapılacak.”
Yapay zekâ destekli cerrahi sistemler, hasta güvenliğini artırıyor, iyileşme süresini kısaltıyor ve cerrahi hataları minimuma indiriyor. Adana’da gerçekleşen bu ameliyat, Türkiye’nin sağlık teknolojilerinde geldiği noktayı da gözler önüne seriyor.